Strategi Perang : Strategi #1 Bahagian 3

Strategi Perang : Strategi #1 Bahagian 3


Dalam bahagian satu,saya telah menerangkan mengenai musuh dalaman dan dalam bahagian 2 saya telah menerangkan mengenai musuh luaran.Artikel ini merupakan artikel terakhir untuk strategi 1.

Kita tinggal di dalam era di mana jarang manusia menunjukkan permusuhan secara terang-terangan.Undang-undang yang wujud dari segi sosial,politik,dan ketenteraan telah banyak kali berubah dari zaman purba dahulu kala.Anda juga memerlukan kaedah yang baru untuk mengenalpasti siapakah musuh anda.Jarang sekali anda akan berjumpa dengan orang yang terang-terangan menunjukkan sikap permusuhan terhadap anda.

Amat sukar untuk anda mendapat musuh yang secara terang-terangan menyerang anda,menunjukkan permusuhan, dan keinginan untuk melihat anda dalam kesusahan.Sebaliknya musuh anda akan menyerang anda secara bersembunyi.Walaupun dunia hari ini lebih banyak persaingan,sikap yang agresif kurang sesuai dipraktikkan dalam zaman sekarang.Jadi musuh anda akan menyerang anda tanpa disedari dan tidak terjangka oleh anda.

Kaedah yang paling mudah untuk musuh anda merosakkan anda ialah dengan membina hubungan persahatan dengan anda.Mereka akan mendekati anda untuk melakukan lebih banyak kerosakkan kepada anda-musuh utama anda ialah orang-orang yang dekat dengan anda.Sekiranya mereka tidak menjalinkan persahabatan dengan anda,mereka akan menawarkan bantuan untuk membantu anda.Pada awalnya mereka kelihatan sangat prihatin terhadap anda namun pada akhirnya mereka akan merosakkan anda untuk memenuhi agenda mereka.

Musuh anda juga mungkin memiliki seni peperangan menggunakan moral anda.Mereka menjadikan anda mangsa atau kambing hitam,menjadikan anda diselubungi rasa bersalah terhadap apa yang anda telah lakukan.Seterusnya mendapatkan apa yang mereka inginkan daripada anda.Medan peperangan di penuhi dengan pahlawan,orang yang licik,tidak boleh dipercayai,dan bijaksana.Siapa yang mempunyai strategi terbaik akan memenangi peperangan.

Dalam bahasa Latin perkataan "musuh" di sebut "inimicus" yang membawa kepada maksud "bukan kawan". Tugas pertama anda untuk membentuk strategi ialah meluaskan makna "musuh" dalam kehidupan anda.Musuh anda ialah orang yang menentang anda,menghalang anda, dan memperlekehkan anda dengan apa jua cara.Anda perlu mengenalpasti siapakah musuh anda iaitu orang yang ingin anda hidup dalam kesusahan.dengan mengenal pasti siapakah musuh anda,anda akan menyedari peluang yang tersembunyi untuk bertindak balas.

Anda juga boleh terus menunggu untuk melihat apa seterusnya yang akan berlaku atau terus bertindakbalas. Anda boleh mengambil tindakan secara terang-terangan atau tersembunyi juga- untuk mengelakkan situasi yang lebih buruk berlaku.Apa jua yang anda lakukan,anda perlu bertindak sebagai predator dan bukannya mangsa.Elakkan untuk merasa bahawa anda tidak dapat melakukan apa-apa.

Biasanya orang-orang disekeliling anda bijak menyembunyikan perasaan bermusuhan dengan anda.Namun tanpa mereka sedar mereka menunjukkan sikap-sikap permusuhan terhadap anda.salah seorang daripada teman rapat dan penasihat pemimpin Parti Komunis Cina iaitu Mao Tse-Tung ialah Lin Biao.Lin Biao juga merupakan seorang pemimpin yang paling sesuai untuk mewarisi kepimpinan Parti Komunis pada masa itu.Pada akhir tahun 1960 an dan awal 1970-an,Mao telah menyedari terdapat perubahan pada Lin Biao.

Lin Bao kelihatan terlalu baik pada Mao.Setiap orang memuji Mao.Lin Bao pula pada ketika itu bersungguh-sungguh menolak semua pujian yang di berikan kepada dirinya.Pada pandangan Mao terdapat sesuatu yang tidak kena.Mao kemudian memerhati tindak-tanduk Lin dengan penuh berhati-hati.Akhirnya Mao membuat kesimpulan bahawa Lin Biao mempunyai agenda untuk mengambil kedudukan Mao atau setidak-tidaknya menyingkirkan Mao dari kedudukan tertinggi Parti Komunis.

Tindakan Mao adalah tepat.Lin Biao sedang sibuk memikirkan strategi untuk menyingkirkan dirinya. Moralnya ialah anda perlu menyedari siapakah musuh anda.Anda perlu percaya dengan suara hati anda.Anda perlu menyedari perubahan perasaan anda apabila dekat dengan orang-orang yang rapat dengan anda.Sekiranya seseorang yang rapat dengan anda membuatkan anda berasa tidak selesa,kemungkinan besar mereka merupakan musuh anda yang tersembunyi selama ini.Sekurang-kurangnya anda mempunyai sistem keselamatan anda sendiri.

Sekiranya sekarang ini anda dalam kesusahan,anda boleh duduk dahulu dan memikirkan siapakah musuh anda selama ini.Pepatah Cina ada menyebut bahawa anda perlu memukul rumput untuk mengejutkan ular.Seringkali cara terbaik untuk mengenal pasti seseorang ialah melalui pertengkaran dan keadaan yang tertekan.Produser Hollywood iaitu Harry Cohn yang juga merupakan Presisiden Universal Pictures sering menggunakan kaedah ini.Beliau akan sengaja membuatkan pengarah dan penulis skrip berasa tertekan untuk melihat diri mereka tanpa berselindung.

Manusia cenderung untuk bersikap baik di depan anda kerana ianya lebih mudah dan selamat.Manusia lebih jujur apabila pertengkaran terjadi.Anda juga akan berjumpa dengan manusia yang bersifat talam dua muka - seperti sesumpah.Tiada orang yang boleh terlepas daripada memiliki musuh kategori ini.Untuk mengenal pasti siapakah orang yang bersikap seperti sesumpah ini,anda perlu meluangkan sedikit masa untuk bertanyakan soalan yang kritikal dan tepat untuk dijawab.Anda akan dapat mengenal pasti golongan ini setelah anda mendapat jawapan daripada soalan anda.

Kadang-kadang adalah baik sekiranya anda mengambil tindakan yang pasif apabila menyedari siapakah musuh anda.Pada tahun 1519,Hernan Cortes telah tiba di Mexico bersama-sama pengikutnya.Di antara 500 pengikutnya,Cortes meragui sebilangan pengikutnya yang setia.Sepanjang ekspedisi itu,apabila Cortes melihat sesuatu yang mencurigakan dilakukan oleh pengikutnya,beliau tidak pernah menunjukkan kemarahannya atau mengambil tindakan.

Sebaliknya beliau berpura-pura bersama-sama dengan mereka.Apabila pengikutnya memikirkan Cortes seorang yang lemah dan bersama-sama dengan mereka,tindakan mereka menjadi lebih jauh lagi.Kemudian Cortes telah menemui tanda yang jelas terdapat pengikutnya yang berpaling tadah.Kemudian Cortes telah berjaya memisahkan diantara pengikutnya yang masih setia dan berpaling tadah.Moralnya ialah anda boleh berpura-pura tidak mengetahui siapakah musuh anda dan melihat sejauh mana musuh anda bertindak.

Secara positif,musuh-musuh anda memberikan pelbagai kesan positif.Mereka membakar semangat anda dan meningkatkan fokus anda untuk mendapatkan apa yang anda mahu.Musuh anda juga membuatkan keyakinan anda semakin meningkat untuk mengambil tindakan dan memberikan anda inspirasi untuk terus maju.Anda juga boleh mengukur kemampuan anda dan berpijak di bumi yang nyata apa mempunyai musuh.Apabila anda mempunyai musuh yang kuat,anda akan menggunakan seluruh potensi anda untuk menewaskan mereka.

Sekiranya anda tewas,anda akan dapat memikirkan kelemahan diri anda.Apabila anda di serang,ianya cukup untuk membuktikan bahawa anda merupakan sasaran yang penting.