Panduan Asas Menjual #2

Panduan Asas Menjual #2


Dalam artikel yang lepas,saya telah menulis mengenai 7 realiti untuk menjual.Dalam artikel ini saya akan menulis mengenai psikologi menjual.

Anda mungkin pernah tertanya-tanya mengapa sesetengah orang yang terlibat dengan bidang jualan lebih berjaya daripada orang lain?

Anda juga mungkin terkejut apabila mengetahui 20% daripada jurujual mendapat pendapatan bersamaan pendapatan 80% jurujual yang lain dalam mana-mana industri.Ini bermakna jurujual yang berada pada kedudukan 20% teratas meraih pendapatan sebanyak 80% daripada seluruh jualan yang dilakukan oleh semua jurujual.Secara puratanya,jurujual yang berada pada kedudukan 20% teratas meraih pendapatan 16 kali ganda daripada jurujual yang berada pada kedudukan 80% ke bawah.

Sekiranya anda masih baru dalam bidang jualan,anda tidak perlu berasa risau.Jurujual yang berada pada kedudukan 20% teratas biasanya bermula daripada kumpulan jurujual yang berada pada kedudukan mendapat pendapatan 20% terendah.Terdapat pepatah Inggeris yang berbunyi,"Setiap pakar bermula dari kedudukan paling teruk".

Apa yang perlu anda lakukan sekarang ialah membuat keputusan untuk berada pada posisi 20% teratas.Dengan membuat keputusan,ianya akan menjadi titik untuk anda berubah.Tanpa membuat keputusan,anda tidak akan berada pada kedudukan 20% teratas kerana ianya tidak akan berlaku.Anda tidak perlu berharap kepada nasib.

Semua jurujual yang berada pada kedudukan 20% ke atas bermula dengan membuat keputusan dan terus bekerja keras hari demi hari,minggu demi minggu,bulan demi bulan,dan tahun demi tahun.Mereka mengambil tindakan yang konsisten sehingga keputusan yang mereka buat menjadi realiti.

Untuk menjadi pakar dalam apa jua bidang,anda perlu bekerja keras selama 7 tahun atau 10,000 jam.Ianya bukan bermakna anda perlu bekerja pada setiap hari selama 7 tahun.Ianya bermaksud anda perlu bekerja keras dengan sepenuh hati anda dengan konsisten untuk menjadikan anda lebih baik dari hari ke hari.

Andaikan sekarang ini anda berumur 40 tahun dan anda masih di tahap jurujual amatur (kedudukan 80% ke bawah),ini mungkin akan melemahkan semangat anda untuk terus terlibat dengan bidang jualan kerana anda perlu menanti sehingga anda berusia 47 tahun untuk menjadi jurujual profesional.Ianya benar.Apa yang perlu anda tanya kepada diri anda sendiri ialah:

"Berapakah umur saya pada 7 tahun akan datang tanpa mengira apa yang berlaku kepada saya?"

Secara faktanya,masa akan terus berlalu tanpa mengira apa yang berlaku.7 tahun dari sekarang,usia anda anda akan meningkat 7 tahun.Persoalannya ialah adakah anda akan berada pada kedudukan 20% jurujual teratas atau 80% ke bawah-sekiranya anda masih kekal dalam bidang jualan.Ini semua merupakan pilihan yang anda sendiri pilih.

Anda perlu sedar bahawa anda boleh belajar apa jua kemahiran yang perlu anda kuasai untuk mencapai matlamat anda.Semua kemahiran untuk menjual boleh dipelajari.Semua jurujual profesional yang saya kenali pernah berda pada situasi yang sukar semasa mereka mula menjadi jurujual.

Pada awal kerjaya mereka,mereka meanggap menjadi jurujual adalah mudah dan mereka meanggap mereka mengetahui semua perkara untuk menjual.Apabila situasi hidup mereka semakin terdesak,mereka mula berpijak di bumi yang nyata dan mula meluangkan masa untuk belajar menjual.

Seperti mana 20% jurujual mencapai 80% daripada hasil jualan semua jurujual,peraturan 80/20 juga mempengaruhi individu dengan pelbagai cara.80% daripada kejayaan menjual bergantung kepada mental dan emosional jurujual dan bukannya kepada aspek teknikal dan fizikal.

Perkara yang paling penting untuk berjaya menjual dalam apa jua industri dalam apa jua ekonomi dan pasaran ialah keyakinan diri anda.Anda yakin dengan diri anda dan produk/servis yang anda jual.Keyakinan diri berkait dengan self-esteem.Self-esteem bermaksud "seberapa banyak anda menyukai diri anda".

Semakin anda menyukai diri anda,semakin tinggi tahap keyakinan anda.Sekiranya anda menyukai diri anda,anda akan turut menyukai orang lain termasuk pelanggan anda.Jika pelanggan anda menyukai anda,semakin mudah untuk anda menjual dan menceritakan pada orang-orang terdekat dengan mereka mengenai anda.

Dalam bidang jualan,anda memerlukan self-esteem yang tinggi dan menggabungkannya dengan Self-efficacy.Self-efficacy bermaksud seberapa bagus anda melakukan kerja yang anda lakukan.Semakin anda menyukai diri anda,kualiti kerja yang anda lakukan akan semakin meningkat.

Jurujual yang mempunyai self-esteem yang tinggi boleh membuat jualan dalam apa jua pasaran.Jurujual yang mempunyai self-esteem yang rendah tidak mampu untuk membuat jualan walaupun keadaan ekonomi sangat baik.Kuncinya ialah self-esteem.

Terdapat 7 langkah untuk meningkatkan self-esteem anda dalam bidang jualan.Ianya juga turut dapat meningkatkan cara anda berfikir mengenai diri anda sendiri dan potensi anda:

 1. Bercita-cita tinggi
 2. Sentiasa bersemangat
 3. Memberi komitmen sepenuhnya
 4. Profesional
 5. Bertanggungjawab
 6. Membuat persediaan dan Perancangan
 7. Sentiasa belajar1.Bercita-cita tinggi

Jurujual profesional mempunyai kemahuan yang bernyala-nyala untuk berjaya dalam bidang jualan.Apa jua yang anda lakukan,anda perlu bermula dengan kemahuan untuk berjaya yang sentiasa membara.Ianya telah terbukti sejak zaman-berzaman.Sekiranya anda bercita-cita tinggi dan mempunyai perancangan yang jelas untuk mencapai matlamat anda,tiada apa pun yang dapat menyekat anda.

Dalam bidang jualan,ini merupakan titik penentu yang membezakan anda akan berjaya menjadi jurujual profesional atau kekal menjadi jurujual amatur.Anda akan berkali-kali mengalami penolakan dan bantahan daripada prospek anda sepanjang anda menjadi jurujual.Sekiranya anda berputus asa,anda mungkin tidak akan kekal lama dalam bidang jualan.Hanya cita-cita yang sentiasa membara yang dapat menjadikan anda tabah menghadapi kegagalan semasa anda gagal membuat jualan.

Oleh kerana mengejar cita-cita mereka,jurujual profesional mengenal pasti apa yang perlu mereka lakukan untuk menjadi jurujual terbaik dalam industri mereka.Biasanya jurujual profesional pada hari ini memulakan kerjaya jualan mereka kerana tiada pilihan lain.Apa jua yang mereka lakukan tidak mengubah kehidupan mereka.Mereka sangat pasti dengan pilihan mereka untuk terlibat dengan bidang jualan.

Sebaliknya yang berlaku dengan jurujual amatur.Mereka sentiasa mencari peluang untuk melakukan kerja lain di sebalik memberi komitmen kepada kerjaya menjual mereka.Mereka menjual sambil lewa.Hasilnya mereka akan kekal menjadi jurujual amatur.

Jurujual profesional bertindak sebaliknya.Mereka membuat keputusan untuk menjadi jurujual terbaik.Mereka sanggup berkorban masa,wang,tenaga dan lain-lain untuk meningkat kemahiran menjual mereka.Tahap cita-cita anda menentukan tindakan yang anda ambil pada hari ini.

2.Sentiasa bersemangat

Jurujual profesional sentiasa mengatasi ketakutan yang biasanya membuatkan jurujual amatur kekal sebagai jurujual amatur.Ketakutan merupakan halangan utama untuk sesiapa sahaja berjaya.Ketakutan terbesar manusia dewasa ialah ketakutan menghadapi kegagalan.

Takut kepada kegagalan atau perkara lain bagaikan brek kepada potensi anda.Ianya mencegah anda untuk mengambil tindakan,membuatkan anda bertangguh, atau menjauhi situasi yang tidak anda sukai.Jurujual amatur tidak banyak menjual kerana takut untuk gagal membuat jualan.Kehidupan anda juga akan turut berubah sekiranya anda melakukan sesuatu yang anda takut lakukan sebelum ini.Sekiranya anda tidak melakukan perkara yang anda takut,ketakutan akan menguasai hidup anda.

Secara faktanya,adalah mustahil untuk anda berjaya tanpa menghadapi kegagalan.Jurujual profesional lebih banyak menghadapi kegagalan berbanding jurujual amatur.Mereka sanggup menghadapi kegagalan.

Ketakutan kedua yang biasa dialami oleh jurujual ialah takut untuk di tolak oleh pelanggan.Mereka takut untuk mencari prospek dan menerangkan mengenai produk/servis yang mereka tawarkan kerana takut pelanggan tidak akan membeli produk/servis yang mereka tawarkan.Ini merupakan halangan terbesar untuk anda berjaya membuat jualan.Melainkan anda dapat mengatasi halangan ini,adalah mustahil untuk anda menjadi jurujual profesional.

Jurujual amatur akan mencari alasan untuk tidak membuat jualan kerana takut di tolak.Apa yang perlu jurujual amatur perlu tahu ialah walaupun jualan anda gagal,prospek anda tidak menyentuh soal peribadi anda.Sekiranya prospek anda memberi jawapan negatif terhadap jualan anda,ianya tidak berkait dengan soal peribadi anda,neutral,dan tidak menjadikan anda sasaran untuk disalahkan.Mereka hanya meluahkan pandangan mereka terhadap produk/servis yang anda tawarkan sahaja.

3.Memberi komitmen sepenuhnya

Semua orang yang berjaya dalam bidang yang diceburi memberi komitmen sepenuhnya terhadap apa yang mereka lakukan.Mereka melakukannya dengan sepenuh hati.Jurujual profesional yakin dengan syarikat mereka bekerja dan mereka bangga dengan syarikat mereka.Mereka yakin dengan produk atau servis yang mereka tawarkan.Mereka yakin produk/servis yang mereka tawarkan dapat menyelesaikan masalah pelanggan mereka.Mereka begitu seronok apabila menerangkan mengenai produk/servis yang mereka tawarkan.

Mereka percaya dengan pelanggan mereka dan ingin membantu mereka.Jurujual profesional memandang diri mereka sebagai "pembantu" dan selalu mencari jalan untuk meningkatkan taraf kehidupan pelanggan mereka melalui produk/servis yang mereka tawarkan.Mereka sememangnya ingin mengubah kehidupan pelanggan mereka menjadi lebih baik dengan apa yang mereka jual.

Jurujual profesional yakin terhadap diri mereka dan kemampuan mereka untuk berjaya.Mereka mempunyai keyakinan yang tidak goyah terhadap kemampuan mereka untuk mencapai
matlamat mereka dan mengatasi rintangan yang timbul.Mereka berkeyakinan,positif, dan istimewa.

4.Profesional

Jurujual profesional mempunyai bussiness card,berpakaian kemas,memakai kasut dan sebagainya.Ini akan menyebabkan prospek mereka lebih yakin dengan mereka.Prospek mereka akan lebih terbuka dan berminat untuk mengetahui apa yang akan keluar dari mulut mereka.Jurujual profesional akan cuba memahami masalah pelanggan mereka terlebih dahulu.Mereka juga memahami produk/servis yang mereka tawarkan dan mengetahui sama ada produk/servis mereka dapat menyelesaikan masalah pelanggan mereka.Mereka berusaha untuk mengetahui masalah prospek mereka yang dapat mereka selesaikan.

5.Bertanggungjawab

Permulaan untuk anda mengubah hidup anda ialah apabila anda menerima 100% tanggungjawab dalam kehidupan anda dan apa jua yang berlaku dalam hidup anda.Jurujual profesional tidak mengkritik mengenai apa-apa terutamanya syarikat mereka,persaingan,atau cabaran menjual dalam pasaran yang sengit.

Jurujual profesional tidak mempunyai masa untuk membuat alasan.Di sebalik mencari alasan,mereka mencari jalan untuk memastikan mereka berjaya mencapai matlamat mereka.Mereka tidak mengkritik orang lain terutamanya pesaing mereka dan menyalahkan orang lain sekiranya mereka gagal membuat jualan.

6.Membuat persediaan dan Perancangan

Membuat persediaan yang rapi merupakan petunjuk bahawa anda seorang yang profesional.Semakin anda bersedia untuk bertemu dengan pelanggan,semakin meningkat tahap keyakinan anda.Jurujual profesional akan cuba untuk memahami latar belakang pelanggan mereka sebelum mereka bertemu buat kali yang pertama.Mereka membuat perancangan dan persediaan sebelum dan selepas mereka menjual.

7.Sentiasa belajar

Secara faktanya untuk menjana lebih banyak pendapatan,anda perlu lebih banyak belajar.Anda boleh meluangkan masa antara 30 minit sehingga 60 minit pada setiap hari membaca buku-buku berkaitan teknik menjual sebelum anda pergi bekerja.

Anda boleh menghabiskan satu buku dalam masa satu minggu.Dengan menjadikannya sebagai satu tabiat,anda boleh menghabiskan 50 buah buku setahun.Tiada jaminan dengan membaca buku dapat menjamin anda dapat meningkatkan pendapatan anda namun peluang anda untuk meningkatkan jualan adalah jauh lebih tinggi berbanding dengan tidak membaca buku lansung.

Jurujual profesional tidak sahaja membaca buku,bahkan mereka mempunyai audio dan video cd/dvd mengenai teknik menjual.Mereka meletakkannya pada handphone mereka dan di dalam kereta mereka.Setakat ini menurut pengetahuan saya,kebanyakkan audio dan video mengenai teknik menjual kebanyakkannya dalam Bahasa Inggeris.

Mereka juga menghadiri seminar atau bengkel berkaitan teknik menjual.Mereka sentiasa mencari maklumat yang baru untuk meningkatkan kemahiran mereka.Kejayaan mereka menjual pada hari ini
tidak menjadi penhalang kepada mereka untuk terus belajar meningkatkan kemahiran mereka.

Jurujual amatur sebaliknya jarang sekali berusaha untuk meningkatkan kemahiran mereka.Mereka hanya belajar mengenai jualan pada tahun pertama mereka menjual dan tidak menambah maklumat baru untuk tahun-tahun berikutnya.Mereka selalu resah apabila memikirkan tentang wang.Mereka tidak sanggup untuk bekerja keras dan menambah pengetahuan mereka dan akhirnya kehidupan mereka tidak menjadi lebih baik.

Sekiranya anda mendapat maklumat baru dan melakukan sesuatu yang baru,anda akan berasa kemampuan anda semakin meningkat.Anda akan menjadi lebih positif dan gembira.Keyakinan anda juga akan turut meningkat.

Kunci untuk anda meningkatkan kemahiran anda ialah anda melaburkan sekurang-kurangnya 3% dari pendapatan anda.Sekiranya pendapatan anda RM50,000.00 setahun,seharusnya anda melabur sekurang-kurangnya RM1500.00 setahun untuk meningkatkan kemahiran anda.

Pulangan dari anda melabur ke atas diri-sendiri mungkin 10,20, atau 50 kali dari nilai pelaburan anda.Tiada orang yang dapat mencuri pengetahuan anda dan anda dapat menggunakan pengetahuan anda sepanjang hayat.Begitu juga yang berlaku sekiranya anda tidak melabur ke atas diri anda sendiri.Anda tidak akan ke mana-mana.

Buat permulaan anda boleh meminjam buku mengenai jualan di perpustakaan berdekatan dengan rumah anda atau mendapatkan maklumat percuma di internet.Sekiranya anda tidak menambah kemahiran jualan anda,kesan yang lebih buruk ialah anda berasa cemburu dengan kejayaan jurujual yang lain.Jurujual yang lain mungkin dapat menjana komisyen yang lebih tinggi,memandu kereta baru, atau pergi bercuti.Anda boleh memilih sama ada ingin menjadi jurujual profesional atau jurujual amatur.


Apakah perkara yang paling penting dan di lakukan oleh jurujual yang berpendapatan tinggi yang turut di lakukan oleh anda?

Jawapannya ialah berfikir.Kualiti fikiran anda mempengaruhi keseluruhan kualiti hidup anda.Semakin anda jujur apabila berfikir mengenai diri anda,matlamat anda, dan perkara yang perlu anda lakukan untuk mencapai matlamat anda,anda akan semakin berjaya dengan setiap perkara yang anda lakukan.

Apakah aset kewangan yang paling bernilai dalam diri anda?

Ianya ialah kemampuan anda untuk menjana pendapatan.Kebolehan anda untuk mendapatkan wang boleh diertikan sebagai kemahiran yang membuatkan anda dibayar oleh orang lain.Perbezaan diantara jurujual profesional dan jurujual amatur ialah jurujual profesional mempunyai kemahiran menjana pendapatan yang tinggi manakala jurujual amatur tidak memiliki kemahiran ini.

Kemahiran anda menjana pendapatan adalah hasil daripada pengetahuan dan pengalaman anda.Paling kritikal ialah tabiat anda.Berita baik untuk anda ialah kemahiran untuk anda menjana pendapatan sehingga anda layak menjadi jurujual profesional boleh dipelajari walaupun anda tidak mempunyai kelulusan akademik yang tinggi.Anda boleh meningkatkan kemahiran menjana pendapatan anda sepanjang anda terlibat dengan kerjaya anda.

Seperti mana aset yang lain,kemahiran anda untuk menjana pendapatan juga boleh meningkat atau menurun.Bagi jurujual yang berada pada kedudukan 20% ke atas,kemahiran mereka menjana pendapatan meningkat 11% setiap tahun (berdasarkan kajian Universiti Chicago).Jurujual yang berada dalam kedudukan 80% terbawah-sekiranya masih terlibat dengan bidang jualan-kemahiran menjana pendapatan mereka hanya meningkat 1% setiap tahun.

Sekiranya kemahiran menjana pendapatan anda meningkat 11% setiap tahun,anda mampu untuk meraih pendapatan anda sebanyak dua kali ganda dalam masa 7 tahun dan terus meningkat untuk tahun-tahun seterusnya.

Sekiranya kemahiran untuk anda menjana pendapatan hanya meningkat 1% pada setiap tahun kerana anda tidak berusaha untuk meningkatkan kemahiran menjana pendapatan anda,ianya mengambil masa selama 72 tahun untuk meraih pendapatan anda sebanyak dua kali ganda.Ini masih tidak mengambil kira faktor inflasi,kemunculan teknologi baru,persaingan yang semakin meningkat serta kestabilan ekonomi negara.

Mungkin perbezaan paling utama dalam dunia pekerjaan pada hari ini sekiranya dibandingkan dengan masa lalu ialah anda bertanggungjawab sepenuhnya pada kerjaya dan kedudukan kewangan anda.Bukan menjadi tanggungjawab majikan anda untuk menjadikan anda sebagai orang kaya.

Kesilapan yang terbesar dilakukan oleh jurujual amatur ialah mereka mempunyai mindset bahawa mereka bekerja sebagai jurujual produk/servis syarikat mereka.Kerjaya jurujual memerlukan anda untuk berfikir bahawa anda bekerja untuk diri anda sendiri dan bukannya syarikat yang memberi anda peluang untuk menjadi jurujual.Anda boleh menetapkan sendiri matlamat pendapatan anda pada setiap bulan-kelebihan kerjaya jurujual-dengan mengukur jumlah jualan yang dapat anda buat.

Seringkali apa jua yang gagal anda lakukan memberi kesan yang besar dalam hidup anda.Sekiranya anda gagal merancang hidup anda,ianya membuatkan anda terpaksa menanggung realiti hidup anda sekarang dan juga memberi kesan kepada kemahiran menjana pendapatan anda.

Sekiranya anda gagal untuk menyusun dan meletakkan keutamaan apa yang patut anda lakukan,ianya akan menyusahkan anda.Sekiranya anda tidak meningkatkan pengetahuan dan kemahiran anda,ianya juga akan memberi kesan negatif kepada hidup dan masa depan anda.

Apakah sumber yang paling berharga yang anda miliki sekarang?

Jawapannya ialah masa anda.Apabila anda mula menjadi jurujual,sekiranya anda seperti kebanyakkan orang yang baru bekerja dalam apa-apa kerjaya,anda meliki sedikit wang atau tiada lansung tetapi memiliki banyak masa.

Pada kemuncak kerjaya jurujual,anda mungkin memiliki masa terluang yang sedikit tetapi mempunyai sejumlah wang yang banyak.Perkara yang paling buruk yang boleh berlaku dalam hidup anda ialah selepas anda bekerja selama 30 tahun atau 40 tahun,anda masih perlu bekerja kerana anda tidak mampu untuk meneruskan kehidupan sekiranya anda tidak bekerja.

Pernah menjadi isu satu ketika dahulu di mana pencarum KWSP hanya boleh mengeluarkan caruman ketika pencarum berusia 60 tahun dan ianya di bantah oleh majoriti pencarum.Pihak KWSP menggunakan sebab had untuk pencarum mengeluarkan caruman ialah sebilangan besar pencarum menghabiskan seluruh caruman dalam jangka masa yang singkat.Malangnya perkara ini menimpa kebanyakkan warga emas pada masa sekarang.

Jurujual yang berada dalam kedudukan 20% teratas mempunyai perancangan strategik peribadi.Tujuan perancangan strategik dalam perniagaan ialah untuk meningkatkan ROE (Return of Equity).Secara mudahnya ia bermaksud meningkatkan pulangan kewangan yang dilaburkan dalam perniagaan.

Panduan Asas Menjual #2


Matlamat jurujual untuk memiliki perancangan strategik peribadi juga untuk meningkatkan ROE.ROE yang saya maksudkan ialah Return On Energy.Ini ialah pulangan yang anda dapat sebagai seorang manusia.Mental,emosi, dan tenaga fizikal anda merupakan sumber anda sebagai seorang manusia.

Kebanyakkan orang tidak pernah mengetahui bahawa kemahiran menjana pendapatan  merupakan aset kewangan mereka yang paling berharga.Mereka mengabaikan aset yang mereka miliki dan meanggap mereka mengetahui semua perkara untuk menjana pendapatan.Sebilangan juga meanggap mereka tidak mampu untuk mendapatkan pendapatan yang mereka inginkan.Dengan sebab itu mereka membuang masa dengan melakukan perkara yang tidak berfaedah ataupun menggunakan masa yang mereka miliki untuk merosakkan diri mereka sendiri.

Jurujual amatur bangun pada pagi hari,bersarapan,pergi ke tempat kerja,berborak-borak kosong dengan rakan sekerja yang lain,keluar untuk makan tengah hari,cuba membuat beberapa jualan pada setiap hari,kembali kerumah selepas habis waktu kerja dan menonton televisyen.

Anda tidak perlu berasa risau kerana anda sedang membaca artikel ini.Biarkan jurujual amatur yang lain berasa terkejut dengan pencapaian anda selepas anda habis membaca artikel ini.Kehidupan anda terlalu berharga untuk disia-siakan.Anda menggunakan seluruh masa anda untuk meningkatkan return on energy anda pada tahap semaksimum mungkin.

Anda perlu ingat bahawa apabila anda menjadi jurujual,anda bekerja untuk diri anda sendiri.Anda yang menentukan pendapatan anda.Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan pendapatan anda,anda memerlukan sedikit keberanian untuk berbincang dengan bos anda.Hanya terdapat satu cara sahaja untuk jurujual mendapat lebih banyak pendapatan.Ianya tidak lain dan tidak bukan ialah membuat lebih banyak jualan.Anda sendiri boleh menentukan seberapa banyak jualan yang boleh anda buat pada setiap
bulan.

Dengan memiliki perancangan strategik peribadi,anda mempunyai matlamat untuk jangka masa pendek (kurang 5 tahun),sederhana (kurang 10 tahun), dan panjang (lebih 10 tahun).

Di manakah kedudukan anda sekarang?
Apa yang anda ingin capai pada masa depan?
Apa langkah yang perlu anda ambil?

Dalam kerjaya jurujual,saya mendapati pperancangan strategik peribadi yang efektif ialah dengan menggunakan teknik GOSPA.Sebelum saya menerangkan mengenai teknik GOSPA
ini,biar saya terangkan dahulu apa maksud GOSPA.

G=Goals (Matlamat)
O=Objective (Objektif)
S=Strategies (Strategi)
P=Plan (Perancangan)
A=Activities (Aktiviti)

Goals (Matlamat)

Ini merupakan matlamat jangka masa panjang anda dan pendapatan yang anda ingin capai.Menetapkan matlamat bermula dengan membuat keputusan dengan jelas berapa banyak wang yang anda ingin miliki pada tahun hadapan.Anda boleh memulakan dengan mengira pendapatan anda yang tertinggi pernah anda dapat dan menjadikan matlamat pendapatan anda meningkat sebanyak 25% atau 50%.Ianya adalah lebih realistik.

Sekiranya pendapatan anda sebanyak RM50,000.00 setahun,anda boleh menetapkan matlamat pendapatan anda sebanyak RM62,500.00 dalam masa 12 bulan yang akan datang.Sekiranya anda lebih bersemangat untuk mencapai matlamat yang lebih tinggi,anda boleh menetapkan matlamat pendapatan anda sebanyak RM75,000.00 dalam masa 12 bulan yang akan datang.

Setelah anda membuat matlamat pendapatan dan jualan yang mesti anda lakukan dalam masa setahun, langkah berikutnya ialah untuk membahagikannya dalam tempoh bulan,minggu,dan hari.Andaikan matlamat pendapatan anda RM60,000.00 setahun,anda perlu mendapat sebanyak RM5,000.00 hasil dari jualan yang anda lakukan pada setiap bulan.Sekiranya dalam masa setahun,anda menjual selama 50 minggu,anda perlu membuat jualan sekurang-kurangnya anda mendapat RM1200.00 pada setiap minggu.Andaikan dalam seminggu anda menjual sebanyak 5 hari sahaja,anda perlu berjaya membuat jualan sehingga mendapat RM240.00 pada setiap hari anda menjual.

Paling kritikal ialah anda menetapkan matlamat anda mengikut kadar jam.

Berapa banyak yang anda perlu dapat pada setiap jam untuk mencapai sasaran harian anda?

Sekiranya matlamat tahunan anda ialah sebanyak RM60,000.00 setahun, anda bahagikan dengan 2000 jam.2000 jam ini ialah andaian anda menjual selama 250 hari dalam setahun dan pada setiap hari anda menjual selama 8 jam (250 hari X 8 jam).Jawapannya ialah RM30.00 pendapatan yang perlu anda raih pada setiap jam anda menjual untuk mencapai matlamat pendapatan tahunan anda.Kelebihan anda mengetahui jumlah pendapatan anda pada kadar jam ialah anda tidak akan membuang masa dengan melakukan perkara-perkara yang memberi anda pendapatan kurang daripada RM30.00.

Andaikan anda menetapkan matlamat untuk mendapatkan pendapatan sebanyak RM1,000,000.00 dalam masa 12 bulan.Secara kasarnya pengiraanya seperti berikut:

365 hariX 24 jam = RM8760 (jumlah yang perlu anda dapat pada setiap hari)
RM8760 ÷ 24 jam = RM 365 (jumlah yang anda perlu dapat pada setiap jam)

Jumlah ini dengan andaian anda tidak bercuti dan berehat.Tujuan saya ialah untuk menyedarkan anda untuk mengelakkan masa anda berlalu dengan sia-sia.Dengan mempunyai matlamat yang jelas,anda akan berpijak di bumi yang nyata dan tidak berharap kepada nasib semata-mata.

Objectives (Objektif)

Ini merupakan perkara yang perlu anda lakukan untuk mencapai matlamat anda.Sebagai contoh,anda perlu menemui sebilangan pelanggan anda untuk mendapatkan jualan.Andaikan anda berjaya mendapat seorang pelanggan setelah menemui 10 orang prospek-orang yang berpotensi menjadi pelanggan anda.Matlamat pendapatan tahunan anda memerlukan anda membuat sebanyak 10 jualan pada setiap hari.Secara mudahnya,anda perlu berjumpa dengan 100 orang prospek anda pada setiap hari.Anda tahu semakin gagal anda menjual,anda semakin hampir untuk membuat jualan.

Ini juga mungkin membuatkan anda berasa lemah semangat untuk mengambil tindakan yang perlu anda lakukan.Untuk menaikkan kembali semangat anda sekaligus menjimatkan masa anda,anda hanya perlu mencari persamaan yang dimiliki oleh pelanggan-pelanggan anda sebelum ini.

Ianya seperti jantina,umur,status perkahwinan,pekerjaan, atau lain-lain.Kebarangkalian anda mendapat seorang pelanggan apabila berjumpa 10 orang prospek mungkin meningkat.Anda mungkin berjaya mendapat 7 jualan apabila berjumpa dengan 10 orang prospek anda.Elakkan untuk meanggap semua orang akan menjadi pelanggan anda.

Sebagai tambahan,ini juga akan meningkatkan pengetahuan anda mengenai produk anda,teknik menjual anda, dan mengenal pasti dengan lebih jelas masalah pelanggan-pelanggan anda sebelum ini yang membuatkan mereka membeli produk anda.

Di kesempatan ini,saya ingin menceritakan pengalaman saya ketikar saya menghadiri satu seminar berkaitan hartanah beberapa tahun lepas.Antara soalan yang saya tanyakan kepada penceramah yang merupakan ejen hartanah di kawasan Kuala Lumpur:

"Berapa ramaikah orang yang perlu encik jumpa untuk membuat satu jualan hartanah?"


Jawab beliau:

"Secara purata saya perlu berjumpa dengan 14 orang prospek untuk menjual satu hartanah.Sebelum saya pergi menunjukkan hartanah yang di jual,saya akan meminta salinan slip gaji dan salinan penyata KWSP terlebih dahulu untuk memastikan mereka memang layak untuk membeli hartanah yang mereka ingin beli.Sebaik sahaja saya mendapat salinan slip gaji dan penyata KWSP mereka,saya akan merujuk kepada bank untuk mengetahui sama ada mereka layak membuat pinjaman atau tidak,"

Saya bersetuju dengan beliau dalam konteks ini.Beliau tidak membuang masa beliau berjumpa dengan orang yang tidak berpotensi untuk menjadi pelanggan beliau.Bagaimanapun ianya bergantung kepada produk yang anda jual.

Bagaimanapun ini tidak bermakna anda boleh melayan orang yang berpakaian selekeh sambil lewa.Anda tidak tahu latar belakang mereka.Sekiranya anda di kunjungi oleh sesiapa sahaja apabila anda sedang menjual,anda perlu melayan semua orang dengan hormat.

Strategies (Strategi)

Terdapat beberapa cara berbeza untuk mencapai objektif jualan anda.Contohnya hanya terdapat 3 cara untuk meningkatkan jualan anda:


 1. Anda meningkatkan jumlah pelanggan anda
 2. Anda meningkatkan kuantiti setiap jualan yang anda lakukan.Contohnya anda membuat pakej produk atau menawarkan produk lain apabila pelanggan anda membuat pembelian
 3. Meningkatkan frekuensi jualan anda.Ianya ialah membuatkan pelanggan anda membeli banyak kali daripada anda atau membuatkan pelanggan anda menjadi sumber anda mendapat jualan yang lain.Contohnya anda melakukan perkara yang sesuai untuk menjadikan mereka setia dengan anda.Anda boleh menghantar kad hari raya,kad tahun baru atau apa-apa yang relevan untuk mengambil hati pelanggan anda.


Cara terbaik untuk mengetahui strategi yang dapat membantu anda mencapai objektif anda ialah dengan membuat senarai apa yang dapat anda lakukan sekarang.Kemudian susun tindakan yang dapat anda lakukan mengikut keutamaan.Anda mungkin menyedari sesuatu perkara yang remeh-temeh boleh menjadi pemangkin utama untuk anda mencapai matlamat pendapatan anda.

Dalam satu masa dalam bidang jualan,anda akan terpaksa "membuang" pelanggan anda.Pelanggan seperti ini ialah pelanggan yang cerewet dan menyusahkan anda.Sekiranya anda sudah lama dalam bidang jualan,anda akan bertemu dengan pelanggan seperti ini.Ianya seperti anda melakukan perkara yang terbaik yang anda mampu lakukan untuk pelanggan anda namun pelanggan anda memburuk-burukkan anda di hadapan orang lain.

Menurut satu kajian mengenai jualan dari Jepun (saya terlupa sumbernya),anda memerlukan 27 orang pelanggan yang bercerita mengenai kebaikkan produk anda untuk menutup satu cerita buruk mengenai produk anda.

Plan (Perancangan)

Perancangan ialah senarai aktiviti yang anda perlu lakukan mengikut strategi anda.20% jurujual teratas bertindak berdasarkan senarai yang mereka buat.Mereka berterusan menulis apa yang perlu lakukan pada setiap hari.Ia mampu untuk membantu anda membuat senarai semak aktiviti yang anda lakukan pada setiap hari.Anda hanya perlu bertindak berdasarkan senarai yang anda buat.Secara automatik anda akan menjadi lebih berdisiplin.

Activities (Aktiviti)

Ini merupakan tindakan pada setiap hari untuk melaksanakan perancangan anda.Semakin baik perancangan anda,keputusan yang anda dapat juga menjadi semakin baik dan anda menjadi semakin pantas untuk mencapai matlamat anda.


Kunci untuk berjaya dalam bidang jualan ialah anda mengawal aktiviti anda pada setiap hari berdasarkan kadar jam dan minit.Saya andaikan bahawa anda telah membuat matlamat pendapatan tahunan anda dan jumlah jualan yang perlu anda lakukan untuk mencapai matlamat pendapatan anda.Seterusnya anda perlu pecahkannya kepada bahagian yang lebih kecil.

Pertama sekali,berapakah jualan purata yang dapat anda lakukan?

Jurujual profesional mempunyai rekod yang tepat mengenai jualan yang mereka lakukan.Mereka boleh memberitahu anda bilangan jualan mereka dalam masa seminggu,sebulan,atau setahun.Mereka sangat jelas berapa banyak pendapatan mereka.Mereka menjadikan maklumat yang mereka rekodkan sendiri sebagai asas untuk meningkatkan jualan mereka.

Berapa banyakkah jualan yang perlu anda lakukan pada setiap hari,minggu, dan bulan untuk mencapai matlamat pendapatan tahunan anda?

Berapa banyak bilangan prospek yang perlu anda jumpa?

Berapa ramai orang yang perlu anda hubungi yang mungkin berminat dengan produk anda?

Berapa banyak presentation yang perlu anda lakukan untuk menukarkan prospek menjadi pelanggan anda?

Walaupun apa jawapan anda,pastikan anda merekodkannya secara bertulis di atas kertas.Ianya akan memberikan petunjuk yang jelas dan tepat kepada prestasi anda.

Anda boleh meningkatkan jualan anda dalam masa seminggu atau sebulan sekiranya anda mempunyai perancangan bertulis.Anda akan terkejut kerana tidak menyangka anda mampu melakukan sesuatu melebihi apa yang anda bayangkan.Semua jurujual profesional memilki perancangan bertulis.Sekiranya anda ingin menjadi jurujual profesional,anda juga perlu melakukan sesuatu yang sama.

Anda juga perlu sedar bahawa setiap minit yang anda luangkan untuk menulis perancangan anda akan menjimatkan masa anda sekurang-kurangnya 10 minit untuk mencapai matlamat anda.Sekiranya anda meluangkan masa selama 10 minit pada setiap hari untuk menulis perancangan anda,ianya akan menjimatkan masa anda sekurang-kurangnya 100 minit pada setiap hari.Ianya merupakan 1000% Return On Energy yang telah saya terangkan sebelum ini.

Anda boleh menggunakan model membuat jualan untuk melakukan kerja menjual anda dan aktiviti yang anda lakukan.Terdapat beberapa teknik menjual secara profesional namun memandangkan ini artikel bersiri Panduan Asas Menjual,saya akan menerangkan mengenai teknik asas dahulu.Teknik asas menjual mempunyai 4 langkah:

 1. Prospek
 2. Penerangan
 3. Tindakan susulan
 4. Membuat jualan


Anda perlu menambah bilangan prospek anda pada setiap hari untuk meningkatkan jualan.Selepas anda memberi penerangan,bilangan prospek yang berminat dengan produk anda akan berkurangan.Bilangan prospek yang membeli produk anda juga akan turut berkurangan.Anda boleh melakukan tindakan susulan dengan menghubungi prospek anda.

Walaupun prospek anda masih tidak membuat pembelian,anda mempunyai kebarangkalian prospek anda akan bercerita mengenai produk anda kepada orang-orang yang terdekat dengan beliau.

Perkara kedua yang penting ketika proses menjual ialah memberi penerangan mengenai produk atau servis yang anda tawarkan.Saya akan menerangkan bagaimana anda dapat membuat jualan melalui penerangan yang anda lakukan dalam artikel-artikel akan datang.Saya akan menerangkan dengan ringkas dalam artikel ini.Anda akan mendapati nisbah yang berkait secara lansung antara prospek yang baru anda temui dan bilangan peluang yang anda miliki untuk membuat penerangan mengenai produk/servis anda.

Contohnya,anda memerlukan seramai 20 orang prospek untuk membuat 5 penerangan mengenai produk/servis anda.Daripada 5 penerangan yang anda lakukan,anda mungkin mendapati 2 orang yang berpotensi untuk menjadi pelanggan anda.Kemudian anda membuat tindakan susulan mengenai produk/servis yang anda tawarkan dengan menhubungi mereka dalam jangka masa tertentu.Anda mungkin berjaya membuat satu jualan daripada 2 orang yang berpotensi untuk menjadi pelanggan anda.

Daripada contoh ini,nisbah jualan anda ialah 20:1.Apabila anda telah mengetahui nisbah jualan anda,ianya akan membantu anda untuk meningkat kemahiran anda dan mengenal pasti kelemahan anda.Anda tidak perlu risau mengenai nisbah jualan anda.Ianya akan berubah mengikut keadaan pasaran,pengalaman anda,kemahiran anda menjual,dan faktor lain.

Berbalik kepada teknik asas menjual,anda akan dapat mengenal pasti prospek yang lebih baik,membuat penerangan dengan efektif, dan membuat tindakan susulan yang lebih baik.Anda akan menyedari kelemahan anda apabila anda merekod apa yang anda lakukan.

Untuk berjaya membuat jualan,anda perlu fokus kepada 7 bahagian untuk membuat jualan.Tahap anda dalam semua bahagian ini menentukan jumlah pendapatan anda dalam bidang jualan.Sekiranya anda ingin mengurangkan berat badan anda,pertama sekali anda perlu menimbang berat badan anda.Ianya menjadi asas sebagai tempat untuk anda bermula.Daripada asas ini,anda dapat membandingkan prestasi anda pada skala masa yang tertentu.Contohnya berat anda pada minggu pertama,kedua, dan seterusnya.

Begitu juga dengan menjual.Ianya sama.Anda boleh bermula dengan memberi skala 1-10 kepada anda sendiri dalam kemahiran-kemahiran berikut:

 1. Mencari prospek
 2. Membina hubungan mesra dan dipercayai
 3. Mengenalpasti masalah
 4. Memberi penerangan kepada prospek bagaimana produk/servis anda dapat menyelesaikan masalah mereka
 5. Mengatasi bantahan
 6. Membuat jualan
 7. Membuat jualan ulangan sama ada dari pelanggan anda dan/atau pelanggan anda menjadi sumber rujukan untuk anda memdapatkan jualan
Sekiranya anda ingin menjadi jurujual profesional,anda perlu mencapai sekurang-kurangnya skala 7 untuk setiap kemahiran di atas.Anda perlu jujur dengan diri anda sendiri.Anda hanya boleh meningkatkan kemahiran anda apabila anda mengaku anda mempunyai kelemahan dalam kemahiran tertentu.

1.Mencari Prospek

Daripada skala 1-10,berapa baguskah anda untuk mencari prospek?

Sekiranya dalam diari anda penuh dengan temujanji untuk berjumpa dengan prospek-prospek anda sehingga sebulan yang akan datang ataupun sehingga 2-3 bulan yang akan datang,anda layak mendapat skala 10.

Sekiranya anda tidak tahu untuk berjumpa dengan siapa selepas ini untuk membuat jualan,berikan anda skala 1.Sekiranya 50% daripada waktu anda menjual dipenuhi dengan temujanji untuk berjumpa dengan prospek anda,berikan anda skala 5.Begitu juga sekiranya 70% masa bekerja anda digunakan untuk berjumpa prospek,berikan anda skala 7.

2.Membina hubungan mesra dan dipercayai

Ini merupakan asas untuk berjaya menjual.Skala 10 menunjukkan anda gembira bersama sesiapa sahaja.Anda boleh membuatkan semua orang bercakap dengan anda.Anda menyukai mereka dan mereka menyukai anda.Skala 1 menunjukkan anda tidak menyukai diri anda dan prospek anda.Anda berasa tidak selesa apabila bercakap dengan prospek dan anda jarang mendapat peluang untuk bertemu buat kali yang kedua dengan prospek anda.

Untuk membina hubungan mesra dengan orang lain,anda perlu menyukai diri anda sendiri dahulu.Untuk mengetahui sejauh mana anda menyukai diri anda,anda pergi ke depan cermin dan lihat tepat ke arah anak mata anda.Tanyakan kepada diri anda adakah anda menyukai diri anda sendiri?

Anda perlu jujur ketika menjawab soalan ini.Semakin anda menyukai diri anda,anda juga akan semakin menyukai orang lain.Ianya juga turut meningkatkan tahap keyakinan anda dan self-esteem anda yang seterusnya membuatkan anda berani untuk membuat perancangan masa depan anda.Anda turut akan menjadi lebih positif dan memudahkan anda untuk membuat jualan.

3.Mengenalpasti masalah

Ianya ialah kemahiran anda mengenal pasti keperluan,keinginan, dan sanggup membuat bayaran untuk produk/servis yang anda tawarkan.Anda boleh mengetahui masalah prospek anda dengan bertanya secara berhati-hati kepada prospek anda dengan soalan-soalan yang relevan yang mampu memberikan anda maklumat yang berharga.

Maklumat yang anda dapat mampu memberi peluang untuk anda menerangkan mengenai produk/servis yang anda tawarkan yang seterusnya dapat menyelesaikan masalah pelanggan anda.Sekiranya anda tidak memberitahu produk/servis yang anda tawarkan dapat menyelesaikan prospek anda,mereka mungkin tidak akan tahu mengenai produk/servis yang anda tawarkan.

Anda boleh memberikan skala 10 kepada diri anda sendiri sekiranya anda telah mempunyai set soalan yang anda tanyakan soalan kepada prospek anda bermula dari soalan-soalan umum sehingga soalan-soalan spesifik.Pada akhir perbualan anda dan prospek anda mengetahui masalah yang dihadapi oleh mereka dan mereka mengetahui produk/servis anda dapat menyelesaikan masalah mereka.

Sekiranya anda tidak mempunyai sebarang set soalan dan bertanya soalan secara rambang kepada prospek anda,berikan skala 1 kepada diri anda sendiri.Prospek anda kemungkinan besar tidak memahami produk/servis yang anda tawarkan dan mereka juga tidak tahu kenapa mereka perlu berjumpa dengan anda lagi.Kualiti soalan yang anda tanyakan kepada prospek anda menentukan pendapatan anda.

4.Memberi penerangan kepada prospek bagaimana produk/servis anda dapat menyelesaikan masalah mereka

Di sini merupakan tempat di mana jualan di buat.Anda boleh memberikan anda skala 10 sekiranya anda mambu memberi penerangan yang lancar,profesional,berpengaruh, dan pada akhirnya prospek anda menghargai produk/servis yang anda tawarkan dan bersedia untuk membuat pembelian.

Sekiranya penerangan anda tidak jelas dan mengelirukan,dan pada akhirnya prospek anda tidak tahu mengapa mereka perlu membeli produk/servis yang anda tawarkan sama ada daripada anda atau orang lain.Petunjuk yang jelas penerangan anda tidak difahami oleh prospek anda ialah mereka mengatakan pada akhir perbualan,"Biarkan saya berfikirdahulu".Berikan anda skala 1 sekiranya keadaan ini berlaku kepada anda.

Elakkan untuk berharap prospek anda akan menghubungi anda untuk membeli produk/servis yang anda
tawarkan.Kesannya yang lebih teruk ialah prospek anda mempunyai persepsi bahawa anda sedang menipu mereka.

5.Mengatasi bantahan

Berikan anda skala 10 sekiranya anda mampu mengatasi segala bantahan daripada prospek anda terhadap produk/servis yang anda tawarkan.Anda mampu memberikan jawapan yang menarik hati prospek anda.Ini tidak bermaksud anda perlu menipu prospek anda.Sekiranya anda mampu memberikan jawapan yang memuaskan hati prospek anda pada bantahan yang pertama,mereka biasanya tidak akan bertanya soalan yang lain.

Berikan anda skala 1 sekiranya anda berasa tidak selesa dan kecewa apabila prospek anda membuat bantahan mengenai produk/servis anda.Anda mungkin menjadi marah atau pasif.Anda gagal untuk memberi jawapan yang memuaskan hati prospek anda.ecara positifnya,iani merupakan petunjuk bahawa anda masih tidak memahami produk/servis yang anda tawarkan.

6.Membuat jualan

Anda boleh memberikan skala 10 kepada diri anda sendiri sekiranya anda mempunyai beberapa set soalan untuk mendapatkan pesanan.Anda tahu waktu yang tepat untuk membuat pertanyaan dengan cara yang betul.Anda sabar dan bersikap profesional dengan memberikan sepenuh komitmen kepada pelanggan anda untuk mengambil tindakan pembelian.Mereka mungkin perlu mengisi borang,menandatangani cek,membuat bayaran tunai atau lain-lain lagi.Anda tidak berasa tertekan untuk meminta pesanan daripada prospek anda.

Sekiranya anda tidak tahu bagaimana untuk meminta pesanan,berikan anda skala 1.Apabila anda selesai membuat penerangan mengenai produk/servis anda,anda panik kerana tidak tahu apa yang perlu dilakukan.Anda tidak tahu apa yang perlu anda lakukan.Anda tidak perlu risau lagi,semua kemahiran untuk menjual boleh dipelajari.

Di kesempatan ini saya ingin berkongsi cara mudah yang saya gunakan untuk mendapatkan jualan:

1)Andaikan saya menjual banyak produk,saya tidak akan bertanya kepada prospek saya dengan soalan,"Encik mahu membeli atau tidak?".Sebaliknya saya akan bertanya "Encik mahu produk A atau produk B?" ataupun "Encik mahu produk A sebanyak 1 unit atau 2 unit"-apa jua jawapan prospek,saya akan berjaya membuat jualan.Teknik ini sesuai sekiranya anda menjual banyak pilihan.

2)Saya gunakan teknik ini ketika terlibat dengan bidang hartanah.Selepas saya membuat penerangan,saya akan terus meminta kad pengenalan prospek dengan alasan untuk membuat SPA (Sales & Purchasing Aggreement).

Kemudian saya akan bertanya kepada prospek saya,"Encik ingin tandatangan perjanjian pada waktu pagi atau petang esok?".Biasanya jawapan yang saya terima positif sekiranya saya melakukan penerangan di dalam suasana yang aman dan selesa.Teknik ini sesuai sekiranya anda terlibat dengan jualan yang
memerlukan prospek anda memberikan maklumat yang terkandung dalam kad pengenalan mereka.

7.Membuat jualan ulangan sama ada dari pelanggan anda dan/atau pelanggan anda menjadi sumber rujukan untuk anda mendapatkan jualan

Anda boleh memberikan anda skala 10 sekiranya anda berjaya membuat jualan ulangan dan pelanggan anda yang berpuas hati dengan produk/servis anda mencadangkan nama anda kepada orang-orang terdekat dengan mereka.Selepas anda membuat jualan,anda masih lagi mengambil berat mengenai pelanggan anda.Ini membuatkan mereka selesa untuk membeli daripada anda lagi.

Sekiranya anda hanya membuat satu jualan dan pelanggan anda tidak lagi membuat pembelian atau mencadangkan nama anda kepada orang-orang terdekat dengan mereka,berikan anda skala 1.Jurujual profesional hanya mencari prospek baru melalui pelanggan mereka sahaja.Anda juga boleh meminta pelanggan anda memberikan nama dan nombor telefon orang-orang yang terdekat dengan mereka yang mungkin berminat dengan produk/servis yang anda tawarkan.

Anda perlu ingat,sekiranya anda memberikan skala di bawah 7 pada mana-mana bahagian,ianya merupakan petunjuk kemahiran yang perlu anda tingkatkan untuk meningkatkan jualan.Dalam bidang jualan,setiap individu yang baru menjadi jurujual mempunyai faktor yang membataskan mereka untuk berjaya.Ianya merupakan kemahiran yang belum anda kuasai.

Anda perlu menulisnya di atas kertas sebagai rekod.Setiap kali anda gagal membuat jualan,anda perlu renung kembali bahagian mana yang menjadi penhalang anda.Kerja ini mudah tapi memerlukan anda untuk konsisten merekod prestasi anda sendiri.

Setakat ini dahulu untuk artikel ini.Saya akan menulis mengenai prospek pada artikel yang akan datang.Sekian,terima kasih.