Amalan Memurahkan Rezeki Untuk Menjadi Jutawan #8

Amalan Memurahkan Rezeki Untuk Menjadi Jutawan #8


Dalam artikel yang lepas,saya sudah menerangkan mengenai 2 model tabiat manusia iaitu SBC Model yang bermaksud Stimulus-Behavior-Consequences/Stimulus-Sikap-Akibat dan model ABC yang membawa maksud antecedents-behaviors-consequences/sebelum-sikap-akibat.Dalam artikel ini saya akan menerangkan bagaimana untuk membentuk tabiat yang baru.

Pertama: Buat Keputusan
Tahu dengan jelas apa tabiat yang anda inginkan pada diri anda.Contohnya,sekiranya anda ingin bangun jam 6.00 pagi setiap hari,tetapkan jam loceng anda dan bangun dengan serta-merta apabila jam anda berdering.

Kedua:Elakkan Untuk Membuat Alasan
Anda perlu mengelakkan untuk memberi alasan atau cuba untuk mencari sebab untuk kekal dengan tabiat yang lama.Anda perlu berdisiplin.Anda bayangkan apa yang akan terjadi apa akibat yang paling buruk sekiranya anda tidak mengubah tabiat anda dan apa ganjaran yang anda perolehi sekiranya anda mengubah tabiat anda dapat dalam jangka masa:

  • 1 Tahun
  • 5 Tahun
  • 10 Tahun
  • 15 Tahun
  • 20 Tahun


Ketiga:Beritahu Pada Orang Lain
Anda perlu memberitahu pada orang lain apa tabiat yang anda ingin buang atau miliki.Ianya akan memberi dorongan kepada anda apabila anda sedar ada orang mengambil berat mengenai diri anda.

Kempat: Bayangkan Diri Anda Dengan Tabiat Yang Baru
Semakin kerap anda membayangkan diri anda dengan tabiat yang baru,semakin cepat ianya dapat diserap oleh minda separa sedar anda.Minda berkomunikasi dengan anda dalam bentuk visual dan minda separa sedar tidak dapat membezakan antara perkara yang benar atau palsu.Anda boleh membayangkan bagaimana anda bertindak dengan tabiat yang baru.

Kelima:Berulang-kali Memberi Semangat Kepada Diri Sendiri
Sebagai contohnya,anda boleh mengulang kata-kata yang dapat memberi anda semangat seperti berulang-ulang menyebut matlamat anda kepada diri sendiri.Ia seterusnya dapat membantu anda untuk fokus kepada matlamat anda melalui tindakan anda.

Keenam:Konsisten dan Persisten
Anda perlu tabah untuk membuang tabiat yang lama dan membentuk tabiat yang baru.Anda mungkin tidak berasa selesa pada awalnya namun sekiranya anda konsisten,ianya akan menjadi perkara yang mudah untuk anda.

Ketujuh:Memberi Ganjaran Kepada Diri Sendiri
Setiap kali anda berjaya mengubah tabiat anda.Anda boleh memberi ganjaran kepada diri anda sendiri seperti membeli buku,menonton wayang, atau lain-lain yang sesuai dengan diri anda.

Anda mungkin tahu dan sedar anda perlu mengubah tabiat anda namun sering bertangguh untuk berubah.Itu bukanlah masalah anda seorang.Masalah bertangguh merupakan masalah setiap orang.Sudah menjadi lumrah bahawa tindakan manusia di dorong oleh emosi.Dua emosi utama yang memacu tindakan manusia ialah menjauhi kesusahan dan mendapatkan keseronokkan.

Sikap bertangguh berpunca daripada anda menghubungkan tindakan yang perlu lakukan dengan kesusahan.Anda membayangkan kesusahan yang anda hadapi apabila anda bertindak.Sekiranya anda ingin menhilangkan sikap bertangguh untuk mengambil tindakan,anda perlu membayangkan apa yang bakal anda dapat setelah anda mengambil tindakan.

Sebagai contoh,saya andaikan anda ingin mengurangkan berat badan dengan mengikut diet yang anda pilih sendiri.Kemudian setelah berhari-hari anda berdiet,makanan kegemaran anda yang boleh menyebabkan berat badan anda bertambah terdapat di hadapan anda.Anda boleh memilih sendiri tindakan yang akan anda ambil:

  • terus dengan diet anda kerana membayangkan berat badan anda akan meningkat (menjauhi kesusahan sekiranya berat badan anda tidak turun)

  • makan makanan kegemaran anda dan membatalkan program diet anda (mendapatkan keseronokkan makanan kegemaran anda)

Apabila individu mengetahui kepentingan untuk mengubah tabiat dan kesan positif yang dapat diperolehi dengan tabiat yang baru,individu ini biasanya akan melakukan kesilapan dengan membuang tabiat negatif dan mempraktikkan tabiat positif dengan sekaligus.Hasilnya tiada perubahan dalam hidup mereka kerana mereka akan kembali dengan tabiat lama mereka.Perkara ini berlaku kerana perubahan yang dilakukan tidak dapat di terima oleh minda separa sedar mereka.

Untuk memulakan tabiat yang baru,anda perlu bersabar dengan diri anda sendiri.Anda perlu mengubah tabiat anda satu demi satu.Anda boleh mengubah tabiat yang kritikal untuk di ubah buat masa sekarang dahulu.Ini kerana tabiat lama anda tidak akan hilang.Apabila anda berhenti dengan tabiat yang baru,tabiat lama anda akan menjelma.Sekiranya anda berdisiplin,tabiat lama anda hanya menunggu masa untuk menjelma.

Setiap orang adalah unik.Tiada orang yang sama dengan anda.Apa yang membezakan anda dengan orang lain adalah minda anda.Minda anda menentukan kebolehan anda untuk berfikir,membuat keputusan, dan mengambil tindakan.Pengetahuan dan pengalaman anda pada masa lalu terdapat dalam tindakan anda pada hari ini dan cara anda berinteraksi dengan orang lain.

Kehidupan anda pada hari ini adalah satu kenyataan yang mesti anda terima.Ianya adalah hasil tindakan anda pada masa lalu.Apa yang perlu anda lakukan ialah mengambil tindakan untuk mendapatkan apa yang anda inginkan.Hanya anda yang dapat membantu diri anda.

Setakat ini dahulu artikel kali ini.Saya akan menuliskan mengenai tabiat berdisiplin pada artikel yang seterusnya.Nantikan bahagian #9 daripada artikel bersiri Amalan Memurahkan Rezeki Untuk Menjadi Jutawan.Sekian terima kasih.