Hukum Tarikan-Siri 21 : Membuang Tabiat Negatif

Hukum Tarikan-Siri 21 : Membuang Tabiat Negatif


"Saya ingin berubah tapi saya sering gagal untuk berubah,"

Adakah ini sesuatu yang sering diungkap oleh anda apabila ingin berubah?

Ramai orang ingin menukar tabiat mereka tapi gagal kerana kurang bersemangat untuk berubah - semua tabiat walaupun tahu ianya akan menyusahkan anda.Anda perlu sedar bahawa tabiat anda menentukan kehidupan anda.

Sering kita temui di dalam internet atau dunia nyata,para peniaga sering menjual produk atau servis dengan memberi kita peluang selama 30 hari untuk mencuba produk atau menjamin pulangan wang.Apabila habis tempoh percubaan atau jaminan,kita sendiri yang menentukan sama ada produk yang ditawarkan benar-benar memenuhi keperluan kita atau tidak.

Anda juga boleh mempraktikkan konsep ini dalam hidup anda.Maksud saya ialah memberi tempoh masa kepada diri anda selama 30 hari untuk menukar tabiat anda.Sekiranya berjaya mengubah hidup anda,anda boleh terus menjadikan tabiat baru anda untuk menjadi sebahagian daripada tabiat anda.

Perkara yang paling sukar untuk mengubah tabiat anda ialah dalam tempoh sebulan yang pertama terutamanya untuk 7 hari yang pertama.Sekiranya anda berjaya mengubah tabiat anda dalam tempoh 30 hari yang pertama,anda menjadi mudah untuk mengubah tabiat anda untuk hari yang seterusnya.

Apabila anda membuat keputusan untuk mengubah tabiat anda,beri peluang kepada diri anda selama 30 hari untuk berubah agar anda tidak berasa tertekan.Selepas 30 hari,anda bebas untuk kembali kepada tabiat lama anda ataupun tidak.Ianya hanya mengambil masa selama 30 hari daripada keseluruhan umur anda.

Apa salahnya untuk mencuba?

Berikut merupakan cadangan untuk anda berubah dalam masa 30 hari akan datang:
  • Melakukan senaman - cukup sekadar berjogging walaupun sekejap.
  • Tidak makan pada waktu malam
  • Tidak menonton televisyen 
  • Berhenti Merokok
  • Bangun jam 5 pagi 
  • Menulis to-do-list pada setiap hari
  • Dan lain-lain lagi
Bayangkan dalam masa 30 hari ini anda mencabar diri anda sendiri.Anda hanya perlu membuktikan kepada diri anda sendiri.Anda melakukan ujian untuk menguji kebolehan diri anda.Anda memerlukan disiplin dalam masa 30 hari ini.Anda akan berhenti sekiranya hasil yang anda harapkan tidak seperti yang anda inginkan.Sebarang rasa susah atau pengorbanan yang anda lakukan hanyalah sementara sahaja.Anda boleh kembali kepada tabiat lama anda pada hari yang ke-31.

Apakah yang akan berlaku dalam masa 30 hari ini?

Pertama,anda boleh memiliki tabiat yang baru dalam hidup anda dan memudahkan anda untuk berubah.Kedua,anda akan menghilangkan tabiat anda yang tidak membantu anda untuk mendapat apa yang anda inginkan.Ruang untuk tabiat lama anda akan hilang secara perlahan-lahan.

Ketiga,impian yang anda impikan akan menjelma di depan anda pada hari yang ke-30.Ini kerana tabiat anda pada hari ini menentukan kehidupan anda pada masa depan.Keyakinan anda akan semakin meningkat pada hari yang ke-30 kerana anda mengetahui bahawa anda semakin dekat dengan impian anda.Sekiranya anda berhasrat ingin meneruskan tabiat yang anda praktikkan dalam masa 30 hari ini,anda dapat meneruskannya dengan lebih mudah.

Sekiranya anda tidak bersedia lagi untuk mengubah tabiat anda dalam masa 30 hari,anda boleh memberikan masa kepada diri anda sendiri untuk berubah dalam masa 60 atau 90 hari.Ianya juga dapat membantu anda sedikit demi sedikit.

Contohnya sekiranya anda sering bangun pukul 7 pagi,mungkin sukar untuk anda bangun pada 5 pagi.Anda boleh menetapkan jam loceng anda pada jam 6.59 pagi pada malam ini.Malam esok jam 6.58 pagi dan seterusnya.Sekiranya masih sukar untuk anda,anda boleh menetapkan untuk bangun tidur pada jam 6.59 pagi pada minggu ini.Minggu hadapan anda bangun 6.58 pagi dan seterusnya.Apabila tiba masanya,anda akan berjaya bangun jam 5 pagi.

Kuncinya ialah untuk menukar tabiat anda pada hari ini.Anda juga boleh menggunakan pendekatan yang lain sesuai dengan keperluan anda.

Contohnya anda ingin berhenti merokok.Mungkin sukar untuk anda untuk berhenti secara
mendadak.Anda boleh tetapkan sendiri berapa batang rokok untuk anda hisap pada hari esok.Sekiranya hari ini 20 batang,anda boleh tetapkan untuk hanya merokok sebanyak 19 batang pada hari esok dan seterusnya.Andainya itu sukar untuk anda,seperti yang telah saya terangkan sebelum ini,anda boleh menetapkan untuk hanya merokok sebanyak 19 batang sehari pada minggu ini.

Kaedah untuk tempoh 30 hari ini sesuai untuk tabiat yang sentiasa anda lakukan pada setiap hari.Sekiranya anda benar-benar ingin mengubah tabiat anda,anda perlu membuat keputusan yang lahir dari hati untuk berubah.Tiada gunanya untuk anda menukar tabiat anda sekiranya anda tidak ingin berubah.Tanya kepada diri anda sendiri sama ada anda benar-benar ingin berubah ataupun tidak.


Setakat ini dahulu saya menulis mengenai bahagian Hukum Tarikan: Membuang Tabiat Negatif.
Saya akan menulis mengenai Tips Berubah Dalam 30 Hari pada artikel yang akan datang. Sekian,terima kasih.